Taartenbakwedstrijd: Leerlingen SO Fier kiezen rendiertaart

Taartenbakwedstrijd: Leerlingen SO Fier kiezen rendiertaart

29 maart 2017

taart3 300

De leerlingenraad jureert, keurt en proeft. Veertien leerlingen wachten op instructies in het lokaal dat voor vandaag is omgetoverd tot taartenmuseum. "Vandaag hebben jullie een heel belangrijke taak: taart eten!", zegt leerkracht Nancy Zijdenbos. "Je mag de taarten proeven van één tafel. Wat gebeurt er als je álle taarten zou proeven?” Jens: "Dan moet je overgeven en dat is zonde."

Even later klinkt overal 'mmm' en een verrast 'ooohh' als de binnenkant van een chocoladetaart uit pannenkoeken blijkt opgebouwd. Alle gezichten stralen. Het is dan ook wel een heerlijke taak voor een leerlingenraad, maar er wordt wel degelijk serieus gejureerd. Jens keurt: "Deze bananentaart gaat niet winnen, want je kunt net zo goed een zak suikerbanaantjes kopen. Daar smaakt hij naar. En die ziet er zoet uit, maar smaakt heel zuur." Diego: "Deze met snoep van buiten en chocola van binnen, die is het lekkerst. Die gaat winnen denk ik." 

Let op het mondgevoel

De leerlingenraad krijgt steun van oud-leerling Bilal, die nu samen met zijn vrouw (bruids)taartenbedrijf Fayelicious heeft. "Hoe voelt de taart in je mond? Let op het mondgevoel", helpt hij Jens en Diego. Bilal studeerde marketingcommunicatie en business management. "Het voelt weer helemaal vertrouwd hier", lacht hij. SO Fier is een school voor kinderen tot twaalf jaar, die behoefte hebben aan intensieve begeleiding rond gedrag. Voordat de leerlingenjury een keuze maakt, zijn alle klassen langsgeweest en hebben alle 150 kinderen een stem uitgebracht op de taart die zij het mooist vinden. Samir denkt dat nummer vijftien gaat winnen, want met die poppetjes is die het mooist, vindt hij.

taartenbakwedstrijdBrief van de koning

Leerkracht Nancy Zijdenbos: "Jaren geleden boden een collega en ik tegen elkaar op wie van ons de lekkerste taarten kon bakken. Mijn leerlingen zeiden toen: 'Doe samen een wedstrijd!' Zo is het ontstaan en nu doen we het elk jaar. Dit jaar heeft de hele leerlingenraad mee gedacht. Zij hebben de uitnodigingen gemaakt, de posters. Twee jongens hebben zelfs samen een brief geschreven om de koning en de koningin uit te nodigen. Zij konden helaas echt niet komen. De koninklijke brief met het antwoord hangt nu ingelijst in de gang. Zijn ze reuze trots op!" 

Met de wedstrijd leren de kinderen uit de leerlingenraad serieuze zaken als brieven schrijven en organiseren. "Maar", zegt Nancy Zijdenbos, "de taartenbakwedstrijd is bedoeld als een feestje, omdat dingen op school ook gewoon leuk mogen zijn. Het is toch heerlijk om zó verwend te worden door je meester en juf?"

Want straks krijgt elke klas een schaal met een assortiment van stukken taart. En van wat overblijft, genieten de ouders vanmiddag. Zij krijgen taart bij de thee.

En de winnaar is...

De rendierentaart! Juf Marieke bakte volgens de jury de allerlekkerste taart. De kinderen van SO Fier vonden de treintaart van juf Morena de allermooiste. 

Vlog

Eén van onze leerlingen uit groep 8, Wesley, heeft een vlog (filmverslag) van alle taartengemaakt. Deze is te bekijken op https://www.youtube.com/watch?v=psY0YUOah5Y 

 

« terug naar het nieuws-overzicht