Feestelijke onthulling nieuwe naam SO Fier

Feestelijke onthulling nieuwe naam SO Fier

02 april 2015

onthulling nieuwe naam

uit Dichtbij van 6 maart 2015

UTRECHT - De Utrechtse Pelsschool heet voortaan SO Fier. Een felgroene tros ballonnen met het oude logo van de school hangt voor het bord met de nieuwe naam. Directeur Inge Ammerlaan knipt op het schoolplein de linten door, de 112 ballonnen worstelen nog even en stijgen dan onder luid gejuich van evenzoveel kinderen, met wat hulp de hemel in.

Binnen bekijken ouders, omwonenden en kinderen de nieuwe website van de school, mét een nieuw filmpje.

SO Fier

Vanaf nu heet de school SO Fier. Een speciale school voor kinderen die ‘intensieve vragen stellen omtrent gedrag’ aan de Winklerlaan in Utrecht. Kinderen van de leerlingenraad hebben zelf bedacht hóe de nieuwe naam van hun school zou worden onthuld. SO Fier, de nieuwe naam van de school verwijst naar blij en trots. Indirect wordt ook gerefereerd aan SO (speciaal onderwijs) cluster-4, het onderwijs voor deze specifieke doelgroep.

Nieuwe naam, nieuwe directeur, nieuw bestuur

De onthulling van de nieuwe naam vormt de afsluiting van een aantal belangrijke veranderingen. De Pelsschool wás een zelfstandige school met een eigen bestuur. Sinds kort is het een openbare school die valt onder het bestuur van SPO Utrecht. In januari is ook een nieuwe directeur aangetreden, Inge Ammerlaan. Zij werkte al als intern begeleider op SO De Pelsschool. ,,Ik heb mijn hart aan deze school verpand, het is zó’n leuke school! Ik heb alle vertrouwen in de kwaliteit en wil daar ook graag aan bijdragen.’’

Geschiedenis

SO De Pelsschool telt nu 112 leerlingen en 25 personeelsleden en is gevestigd aan de Winklerlaan. De OZA-groep is te vinden aan de Stauntonstraat in Zuilen. De geschiedenis gaat terug tot 1969, toen de ‘Dokter Pelsschool’ met een directeur, een leerkracht en vijf leerlingen begon op de Mariaplaats, als een samenwerking van protestants-christelijk, openbaar en rooms-katholiek onderwijs voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Dokter Pels was een arts-psycholoog die de zorg voor psychopaten belangrijk vond. Het werd destijds ook echt ‘een school voor psychopaten’ genoemd.

Het nieuwe schoolgebouw opende op 5 oktober 1972 aan de Kranenburgerweg en vijf jaar later werd een VSO-afdeling toegevoegd. De Dokter Pelsschool bood toen al veel extra’s voor de leerlingen: creatieve therapie, remedial teaching, fysiotherapie, logopedie, maatschappelijk werk en een orthopedagoog. Ook nu nog is er veel extra zorg voor leerlingen, maar het accent heeft zich verlegd naar meer aandacht voor het didactische proces. In oktober 1998 scheidden SO en VSO. SO De Pelsschool kreeg zijn eigen locatie aan de Winklerlaan.

« terug naar het nieuws-overzicht